Najlepsze owoce na raka – poznaj niezwykłe właściwości znanych antyrakowych owoców

Najlepsze owoce na raka

Walka z rakiem to jedno z największych wyzwań, jakie dzisiaj stoi przed ludzkością. Eksperci twierdzą, że rozwojowi raka można zapobiec między innymi przez odpowiednią dietę i zdrowy styl życia. Owoce lubi chyba każdy, więc nie trudno będzie wdrożyć je do naszej codziennej diety. Oczywiście, jeśli jeszcze tego nie robimy. Łącząc przyjemne z pożytecznym, możemy znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Naukowcy odkryli bowiem, że są takie owoce, które chronią przed nowotworami. Jakie z nich warto więc jeść? Podpowiadamy w poniższym artykule.

Nowotwór

Aż do XX wieku nowotwór uznawany był za chorobe nieuleczalną. Jedynym znanym sposobem na raka była operacja, czyli inwazyjny zabieg chirurgiczny. Dziś o nowotworach wie się i mówi coraz więcej. Niemal każdy z nas zna kogoś, kto chorował bądź choruje na raka złośliwego. Czym właściwie jest nowotwór? To choroba materiału genetycznego. Powstaje poprzez akumulację uszkodzeń w obrębie genetyki. Choroba dotyczy ludzi i zwierząt. Warto wiedzieć, że pojęcia rak i nowotwór nie są tożsame. Nie można ich używać wymiennie. W rzeczywistości nie każdy nowotwór jest rakiem i jest złośliwy. Ale każdy rak jest złośliwy, czyli jest nowotworem złośliwym.

Gazeta z artykułem o raku
Źródło: Pixabay

Dieta u chorych na raka złośliwego

Sposób odżywiania przy chorobie nowotworowej ma ogromne znaczenie dla stanu zdrowia. Chodzi przede wszystkim o dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości białka, tłuszczu, witamin i minerałów. Te wszystkie składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Odpowiednio zbilansowana dieta może łagodzić działania niepożądane, które często pojawiają się podczas leczenia nowotworu. Zwiększa szansę na krótszą hospitalizację i regeneruje zmęczony organizm. Jadłospis chorego na raka powinien więc być: zbilansowany, dopasowany do potrzeb i możliwości pacjenta oraz smaczny.

Antyrakowe owoce

Warto wiedzieć, że dieta ma również duże znaczenie w profilaktyce nowotworu. Według Światowego Instytutu Badań nad Rakiem można uniknąć zachorowania na raka poprzez odpowiednią dietę i zmianę stylu życia. W tym artykule skupimy się głównie na antyrakowych owocach, które warto jeść, aby zminimalizować ryzyko zachorowania na któryś z rodzaju nowotworów. Oto owoce szczególnie polecane przez specjalistów:

  • Jabłka. Według badań jabłka zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu aż o jedną czwartą. Już jedno jabłko dziennie wystarczy, aby uchronić organizm przed nowotworem. To głównie przez zawartość pektyn, które wydalają na zewnątrz kancerogenne substancje, jabłka wykazują tak silne działanie przeciwrakowe. Oprócz tego te owoce wykazują także inne właściwości zdrowotne. Zawierają wiele witamin, mają niski indeks glikemiczny, pomagają w odchudzaniu czy chronią przed miażdżyca i zawałem serca. Warto je jeść, tym bardziej że są dostępne w Polsce przez cały rok;
  • Pomarańcze. Te owoce z kolei wykazują działanie antyrakowe dzięki witaminie C i beta-karotenowi. Ograniczają głównie ryzyko raka piersi, przełyku i żołądka. Pomarańcze pomagają w powstrzymywaniu procesu tworzenia się komórek nowotworowych, szczególnie na początku fazy choroby. Badania udowodniły, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko wystąpienia białaczki u dzieci. Nie mogą z nim jednak przesadzać osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ pomarańcze mają dość wysoki indeks glikemiczny;
Pomarańcze jako owoc na raka
Źródło: Pixabay
  • Białe grejpfruty. Oprócz tego, że pomagają uchronić organizm przed zachorowaniem na raka, to utrzymują także poziom leków immunosupresyjnych w organizmie u osób już chorych. Takie właściwości owoców pomagają uniknąć efektów ubocznych wskutek zwiększania przyjmowanych dawek leku. Grejpfruty są bogate w witaminę C, beta-karoten, witaminę B1, potas, miedź, biotynę i selen, które sa bardzo pomocne w profilaktyce zachorowań na nowotwór;
  • Arbuz. Działa antyrakowo głównie dzięki likopenowi w nim zawartym. Arbuzy hamują namnażanie komórek nowotworowych. Zmniejszają toksyczność przeciwrakowych substancji u osób, które leczą się na nowotwory. Okazują się szczególnie pomocne przy raku płuc, żołądka, wątroby i piersi;
  • Jagody. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy. Wykazują właściwości redukujące raka jamy ustnej, jelita grubego czy przełyku. Kwas elagowy, który jest w nich zawarty, hamuje rozwój nowotworów. Do grupy jagód zaliczają się jeżyny, maliny czy truskawki. Warto je jeść, tym bardziej, że są to bomby zdrowotne, pełne witamin i minerałów;
  • Winogrona. Naukowcy udowodnili, że wyciąg z nasion winogron jest w stanie zabić trzy czwarte komórek białaczkowych. Głównie przez działanie białka JNK. Oprócz tego zawierają przeciwutleniacz, który wpływa na naturalną śmierć komórek rakowych. Wykazuje szczególnie właściwości antyrakowe w płucach, piersiach, prostacie, żołądku i jelitach;
Winogrona jako owoce na raka
Źródło: Pixabay
  • Ananasy. Owoce te, oprócz tego że są smaczne i super ożeźwiają w letnie upały, to jeszcze wykazują silne właściwości antyrakowe. Enzym zwany bromelainą rwie warstwę ochronną komórek rakowych, naprawia DNA i zmniejsza nadmierny wzrost komórek.